,,Tri musketara" Aleksandar Dima

 Aleksandar Dima rodjen je u Francuskoj 1802. godine i živeo je do 1870. Smatra je jednim od velikana francuske književnosti. Imao je u sebi crnačke krvi, jer je njegova baka bila Afrikanka. Takvi slučajevi bili su jako retki u vremene u kojem je živeo i na njih se nikako nije gledalo blagonaklono. Kao mladić on odlazi u Pariz kako bi postao advokat i počinje da piše scenario za predstave, uz to bio je i prijatelj Luja Filipa, grofa od Orleana, koji će postati kralj Francuske, nakon revolucije iz 1830. godine. Ubrzo počinje i sa pisanjem romana i za veoma kratko vreme postaja slavan u Francuskoj, ali i drugim evropskim zemljama u kojima se njegova dela prevode. Pisanje i objavljivanje romana donosilo mu je velike prihode, ali je on živeo izuzetno raskalašnim životom i trošio na zabave i brojne ljubavnice.

Nakon što je Luj Filip svrgnut s prestola i na njega stupio Napoleon III, Dima pada u nemislost, pa 1851. napušta Francusku.Živeo je u Belgiji, Rusiji i Italiji, gde je učestvovao u revoluciji i družio se sa njenom glavnom ličnošću - Garibaldijem. Napisao je veliki broj romana, raznih žanrova, ali su uglavnom najpopularnije njegove istorijske drame, kao ,,Tri musketara" (1841) ,,Dvadeset godina posle" (1845) ,,Kraljica Margo" (1845) ,,Grof Monte Kristo" (1846) ,,Rat žena" ,,Robin Hud"...




Čitajući ,,Tri musketara" prvi put sam se srela sa Diminim stvaralaštvom i dopalo mi se jako. Polako ali sigurno upoznajem se sa francuskom književnošću i zaista uživam u tome. Francuski klasici postaju ozbiljna konkurencija ruskim. 

Što se samog dela tiče, radnja je smeštena u periodu od 1625-1628. godine, za vreme vladavine Luja XIII. Likovi u delu su i sam kralj, radnja i čitav zaplet tiče se kraljice Ane Austrijske, a kada su tu oni neizostavan je onda i francuski prvi ministar i čovek koji je zapravo i upravljao državom za vreme vladavine Luja XIII - čuveni kardinal Rišelje. Vojvoda od Bakingema, zaljubljen je u kraljicu i njihova ljubav postaće razlog izbijanja rata između Francuske i Engleske. 

Glavni likovi ovog dela jesu tri musketara - Atos, Portos i Aramis, i njihov novi drug, mladi Gaskonjac D"Artanjan, dvadesetogodišnjak koji dolazi u Pariz kako bi i sam postao jedan od kraljevih musketara. 

D"Artanjan je vrlo neobičan mladić, izrazito plahovite naravi, koji u sebi nosi veliko srce i ogromnu hrabrost i bez razmišljanja se suproststvalja svakoj uvredi i narušavanju dostojanstva, ne prezajući ni od koga. I sa svojim drugovima se upoznaje tako što ih izaziva na dvoboje. Zaljubljive je prirode i upravo će njegova ljubav prema gospodji Bonasje omogućiti da postane deo najvećih državnih tajni i svedok zabranjene ljubavi Ane Austrijske i vojvode od Bakingama.

Atos je najstariji od trojice musketara, čovek plemićkog držanja, velike mudrosti i hrabrosti. On, kao i ostali njegovi drugovi iza imena Atos krije svoje pravo poreklo i pravo ime. D"Artanjan će upravo njega najviše ceniti i uspeti da sazna zastrašujuću priču koja je navela ovog plemića da ostavi sve i postane kraljev musketar.

Portos je mladić željan slave i bogatstva. Ima veliku potrebu da svojim fizičkim izgledom oduševi ljude u svom okruženju i prikaže se bogatijim i moćnijim od onoga koliko zapravo jeste. Njemu je novac najznačajniji i učiniće sve da do njega dodje kako bi mogao da vodi raskalašni život.

Aramis je musketar samo privremeno. On je naime odrastao u manastiru i trebalo je da svoj život provede kao svešteno lice, medjutim zbog odredjenih okolnosti, on napušta manastir u postaje musketar, ali zauvek u sebi nosi tu želju da se vrati svešteničkom pozivu. I on je poput svojih drugova hrabar i dostojanstven mladić, zaljubljen u jednu vrlo značajnu ličnost, ali i vrlo nepoželjnu na dvoru Luja XIII.

Jedan od glavnih negativnih likova je miledi De Vinter, kojoj to zapravo i nije pravo ime. Ova žena kako priča teče dobija sve veći značaj u romanu, da bi se na kraju polako otkrilo njeno pravo poreklo i svi zločini koje je za vreme svog života počinila, a bilo ih je poprilično. Četiri prijatelja će se sve vreme boriti sa njom ili nekim od njenih slugu u svojim pokušajima da zadovolje pravdu i spasu nedužne ljude njenog stravičnog zla i želje za osvetom. Ova žena uništavaće sve pred sobom, nalazeći oslonac u kardinalu Rišeljeu, za čiji je račun često delovala.

Ovaj roman pripada istorijskim dramama i smatra se najpoznatijim ostvarenjem Aleksandra Dime. Pored toga on je i avanturistički roman prepun dogadjaja zbog čega nijednog trenutka nije zamoran i težak za čitanje, već je prava poslastica za sve one koji vole da se prepuste interesantnoj priči i uživaju u njoj. Jako mi se dopao Dimin stil pisanja, vrlo jasno, često duhovito, strasno i povrh svega bezgranično zanimljivo pripovedanje. Mislim da je Dima savršen za sve on koji bi želeli da čitaju klasike koji ih neće zamarati detaljisanjem. U ovom romanu toga nema, a opet su i likovi i radnja do kraja razjašnjeni. Sa njihovim karakterima upoznajemo se tokom čitave radnje, pa su samim tim izuzeti detaljni opisi koji mnoge zamaraju, i radnja dostiže veliki intenzitet u svom razvoju već posle prvih par stranica.

Neizmerno mi je drago što sam se konačno upoznala sa nekim od Diminih dela i jako se radujem nastavku našeg druženja. Verovatno će sledeći njegov roman biti ,,Grof Monte Kristo", a jedino što me sprečava da odmah počnem sa čitanjem jeste njegova obimnost, ali neću se dugo premišljati. 




Коментари

Популарни постови са овог блога

,,Jadnici" V. Igo

,,Prohujalo s vihorom" Margaret Mičel